Related imageHundrasen Rhodesian Ridgeback hör till de mest intelligenta och lyhörda hundarna; deras jobb var ju redan från början att hålla utkik efter potentiella vilddjur och att skydda sina ägare. Detta gjorde att man tidigt framavlade egenskaper som kvickt tänkande, fysisk styrka och vilja att lära sig. Eftersom detta är en hund som av sin natur föredrar att ignorera dem den inte känner så är det relativt lätt att uppfostra en Rhodesian Ridgeback till att inte distraheras av människor och hundar runt omkring den.

Att ställa ut sin hund är en rolig och stimulerande upplevelse för både hund och ägare och det organiseras många utställningar runt om i landet varje är. Utställningarna möjliggörs av ett antal sponsorer, Stort tack till tandläkarkedjan Aqua Dental, som gör det ekonomiskt och praktiskt möjligt att hyra utställningslokaler, skaffa utrustning och göra reklam.

Vad för slags utställning man vill anmäla sig till är upp till ägaren och vad han eller hon tycker passar hundens förmåga och temperament bäst. Om man till exempel har en lugn men inte helt väluppfostrad hund kan en “skönhetstävling” passa bäst, då hunden inte behöver göra mycket mer än låta sig inspekteras av juryn. Har man däremot en Rhodesian Ridgeback är sannolikheten stor att man har en intelligent och ståtlig hund som är duktig på att springa, nosa och göra olika trick och då kan man till exempel anmäla den till en lydnadstävling eller en hinderbana.

En lydnadstävling består av ett antal olika moment där ägaren och hunden uppvisar ett samspel mellan varandra. Ägaren ger ett antal olika kommandon och hunden utför dem; det kan handla om enkla saker som att sitta och att vänta, men även lite mer komplicerade saker som att springa utmed en bana full av mat och leksaker utan att ägna så mycket som en blick åt dem.