När man skaffar sig hunRelated imaged, vilken ras det än är, så är det viktigt att man har att göra med uppfödare som är hederliga och professionella. Det handlar ju inte om föremål, utan om levande varelser som förtjänar ett rikt och tryggt liv. En hund är för alltid människans bästa vän och det är uppfödarens uppgift att den får en så bra start i livet som möjligt.

När man bestämt sig för vilken slags hund man vill ha kan man gå till väga på flera olika sätt för att få tag på en bra hunduppfödare. Man kan börja med att gå in på den Svenska Kennelklubbens hemsida och där leta rätt på olika namn och adresser. Det går också att fråga hundägare vid till exempel utställningar för att få höra om deras erfarenheter och rekommendationer. Det är alltid viktigt att man vänder sig till en registrerad uppfödare då de måste uppfylla särskilda kriterier för att i över huvud taget få syssla med hunduppfödning

Nästa steg är att komma i kontakt med hunduppfödaren liksom att besöka honom eller henne då att man med egna ögon kan se deras verksamhet liksom få träffa både valpen och dennes föräldrar. Att möta valpens föräldrar ger inte bara bra indikationer om hur den kommer att se ut vi vuxen ålder, utan dessutom ge en aning om hur dess temperament kommer att vara. Detsamma gäller även uppfödaren själv, då en lugn och trygg person kan ge valpen precis den start som den behöver för att bli en välmående och harmonisk hund.

En hunduppfödare kan också komma med många bra råd och tips om hur den specifika hundrasen bör behandlas och bemötas. En Rhodesian Ridgeback måste till exempel alltid uppfostras med uppmuntran och aldrig med bannor. Detta får den att känna sig trygg och älskad och att bli en härlig vän och familjemedlem.