Image result for Собака с анорексиейHunden är det djur som kommer i absolut flest variationer på denna jord. Att en liten chihuahua tillhör samma art som en maffig Sankt Bernard, eller att en tax tillhör samma familj som en Golden Retriever är nästan svårt att föreställa sig, för att inte tala om att de alla gemensamt härstammar från vargen. Forskare har länge studerat hundar och deras genetiska arv, och detta är verkligen inte lätt då människan i tusentals år har ägnat sig åt att korsa olika raser för att få fram önskade egenskaper. Med det ser dagens hundar rejält annorlunda ut jämfört med för bara några århundraden sedan, och det var inte länge sedan som man lyckades dokumentera pudelns släkttavla på ett ingående sätt. Det är dock en mycket intressant forskning med mycket att lära sig från.

Idag räknar man med att det finns ungefär 300 olika hundraser och till de bäst dokumenterade hundarna hör Rhodesian Ridgeback vars ursprung kan finnas i specifika områden i södra Afrika, där den framavlades för att hålla lejon borta från sina ägare. Tack vare dagböcker och journaler som redan på 1600-talet beskrev denna mäktiga hund gjorde de holländska och engelska kolonisatörer genforskningen en stor tjänst, utan att veta om det vid tiden. De fascinerande upptäcktsresenärerna beskrev i detalj hundens utseende och temperament, och snart började de själva adoptera och uppföda hunden.

Om man aldrig har haft hund förut så bör man nog inte börja med en Rhodesian Ridgeback då den är en ganska stor och krävande hund med ett speciellt temperament. Trots hunden alltid har betraktats som ganska tuff och kaxig så är den i själva verket mycket lojal och tillgiven och blir fullkomligen förkrossad om den till exempel får bannor. I stället bör man alltid uppfostra den med hjälp av belöningar och uppmuntrande ord, och processen brukar vara givande för både hund och ägare.